Kartuizer heggenvlechtdag in Het Groene Woud

23-03-2019 9:00h - 14:00h

Tussen Olland en Liempde (Savendonk) staat, op voormalige kartuizereigendommen, een mooie heg die gevlochten wordt tot een echte Kartuizervlechtheg. Komt u mee helpen met vlechten?

We zijn op zoek naar ongeveer 10 teams van 4 á 5 personen die gaan vlechten. Het vlechten van een levende heg is een echt ambacht, enige ervaring of kennis over het vlechten is daarom nodig om mee te kunnen doen.

Het vlechten in Het Groene Woud gebeurt op de ouderwetse Kartuizer stijl die echt uit deze regio komt. In 16-eeuwse documenten van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel is namelijk de volgende tekst gevonden: ‘croken ende te samen bynden omme den vrede daermede te onderhouden datter gheen beesten int schot en komen’ = buigen/knakken en samenbinden om de omheining daarmee te onderhouden zodat er geen runderen in het jonge schot komen.

Op 21 maart 2012 hebben Ollandse én Liempdse kinderen tijdens de boomfeestdag de heg geplant. Deze kartuizerheg is inmiddels 7 jaar oud en het is dus tijd om deze te heg te leggen/vlechten.


De dag start met een korte instructie door Marius Grutters en zijn team over vlechten in Kartuizer stijl. Vervolgens gaan de teams onder begeleiding van een ervaren heggenvlechter aan de slag. Tussendoor is er natuurlijk wat te eten en drinken en regelen we een kop soep voor de deelnemers.


Deze vlechtdag wordt georganiseerd door Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel samen met Natuurwerkgroep Liempde, Marius Grutters - expert in het Maasheggenvlechten, Landschapsfonds Het Groene Woud en Brabants Landschap.



Locatie
Kruising Savendonksestraat en ’t Coot in op de grens van Boxtel en Liempde (buitengebied)

Kosten
Gratis

Aanmelden
Aanmelden per team van 4-5 personen op de website van Brabants Landschap.

Als u (nog) geen team heeft en wel graag mee wilt doen dan kunt u contact opnemen met Marjolein Jellema: mjellema@brabantslandschap.nl of 06-52318813. Dan proberen we om een nieuw team te vormen.

Informatie
Website Brabants Landschap
Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter