Excursie naar Roermond

9 juni 2013

Op zondag 9 juni bracht het bestuur van de stichting Kartuizerklooster een bezoek aan Roermond. Op het programma stonden een bezichtiging en rondleiding door mevrouw Muller van de Munsterkerk, een inleiding door dr. Peter Thissen en een rondleiding van dr. Krijn Pansters door het voormalig Kartuizerklooster Bethlehem.

 

Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk

De Munsterkerk in Roermond is in ons land het enige voorbeeld van een kerk in de laat-romaanse stijl en behoort tot de Rijnlandse romaanse groep. De kerk werd gebouwd als onderdeel van een cisterciënzer vrouwenabdij, de Munsterabdij, gesticht rond 1218 door Graaf Gerard III van Gelre. Zijn praalgraf en dat van zijn vrouw Margaretha van Brabant bevindt zich onder de koepel.

De kerk is onlosmakelijk verbonden met de naam van de architect P.J.H. Cuypers. In 1850 restaureerde hij het koor, samen met zijn broer Henri. Cuypers' plannen waren omstreden. De barokke klokketoren werd gesloopt en delen van de westbouw werden verhoogd tot torens met achtkantige spits tussen vier topgevels. Door de controverse vertrok Cuypers in 1865 naar Amsterdam. Van 1959-1964 werd de kerk opnieuw gerestaureerd waarbij o.a. Cuypers neogotische interieur werd verwijderd. In 1992 werden de 2 koortorens, beschadigd na de aardbeving, volgens Cuypers plannen hersteld.

 

Kartuizerklooster Roermond

Het klooster werd in 1376 gesticht door monniken uit Keulen. Zij kregen door ene Werner van Swalmen een plaats aangeboden in Roermond. Hij maakte in 1368 een pelgrimage naar het Heilige Land en richtte daarna in 1370 een kapel op die herinnerde aan de Geboortekerk in Bethlehem.

De kartuizers bouwden hun klooster naast de Bethlehemkapel. Deze monniken hielden zich bezig met het overschrijven van boeken en het maken van rozenkransen uit beenderen. Toonaangevende theologen waren er ook werkzaam zoals Dionysius van Rijckel (stichter en rector van het kartuizerklooster in Olland).

 

Tweemaal werd het klooster door een grote brand verwoest: op 16 juli 1554 en 31 mei 1665.

 

Tragisch was de gebeurtenis op 22 juli 1572. Die dag veroverde Willem van Oranje Roermond op de Spanjaarden. Twaalf kartuizers werden vermoord (martelaren van Roermond). Deze gebeurtenis is vastgelegd in tal van kunstwerken.

 

Roermond maakte destijds deel uit van de Zuidelijke Nederlanden als Spaans Opper Gelre. Het klooster kon blijven voortbestaan. Na de Oostenrijkse successieoorlog viel Roermond onder Oostenrijk. Keizer Jozef II verbood contemplatieve orden. Het klooster hield in 1783 op te bestaan.

De cellen bestaan niet meer. De Bethlehemkapel is afgebroken. Maar de kloostergang, de kapittelzaal en het refter zijn nog intact.

Het geheim van de stilte ook………

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter