Boek Kartuizerhoeven

Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel
en de roeping van de Kartuizers Peijnenburg en Pijnenburg
(Woudrichem, 2016)

Kloosterorden en de daarbij behorende kloostergebouwen en omliggende gebruiksgronden zijn belangrijke historische componenten van Het Groene Woud.
 
Kartuizerkloosters zijn altijd zeldzaam geweest vanwege de hoge kosten die nodig waren voor hun stichting.

Het kartuizerklooster dat in 1465 gesticht is in Olland aan de Dommel, is al jaren een bron van inspiratie voor publicaties en activiteiten.

De stichting van het Kartuizerklooster Sint Sophia van Constantinopel heeft de omgeving flink beïnvloed door de ontginning van gebieden tussen de Dommel en de Geelders en door het bouwen en exploiteren van kartuizerhoeves. Over een van die hoeves, de kartuizerhoeve Goorestraat 1, centraal in het buurtschap Kleinder-Liempde te Boxtel gaat deze, door Ger van den Oetelaar geschreven publicatie.

In het boek van 256 pagina’s worden de resultaten van het onderzoek weergegeven met betrekking tot de geschiedenis van het kartuizerklooster Sint Sophia van Constantinopel in relatie tot deze hoeve. Kleinder Liempde, een buurtschap van Boxtel op de grens met (Groot) Liempde wordt beschreven.

In het boek zijn de onderzoeksresultaten te vinden van het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek van de hoeve. Door John van Lierop is dit onderdeel uitvoerig gedocumenteerd.

In het boek wordt bijzondere aandacht besteed aan de families Peijnenburg en Pijnenburg. Het is immers voor een deel dezelfde familie waaruit kartuizers voortkwamen als die in de  kartuizerhoeve woonden en nog wonen. Twee leden van de familie Peijnenburg (Kees en Jan en één van de familie Pijnenburg (Toon) zijn, begin jaren ’50, ingetreden in de kartuizerorde. Kees wordt daar Dom Joseph Peijnenburg, Jan blijft maar 100 dagen in het kartuizerklooster te Calci (Italië). Dom Willibrord Pijnenburg is de kartuizernaam van Toon Peijnenburg en hij wordt op 36e-jarige leeftijd zelfs prior van het kartuizerklooster in Calabrië. Hij blijft deze functie houden tot zijn overlijden.

Zij waren allen betrokken bij de destijds actieve stichting Dionysius de Kartuizer, die de terugkeer van een Nederlands kartuizerklooster voorbereidde. Het zeer uitgebreide (kartuizer-) archief van de familie Peijnenburg en van de stichting Dionysius de Kartuizer zijn benut. Er is veel aandacht besteed aan de achtergrond en de keuze voor de kartuizerorde van het genoemde drietal.

De publicatie is onder leiding van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel gemaakt in samenwerking met Stichting de Brabantse Boerderij en Heemkunde Boxtel.

Auteur:               Ger van den Oetelaar

Formaat e.d.:      Hardcover, full colour, geïllustreerd, 18.0 x 25.0 cm, 256 pag., Nederlands

Uitgever:            Pictures Publishers

ISBN/EAN:          978-90-73187-95-5

Winkelprijs:         € 22,50

 

Te bestellen via Duthmala en via de volgende adressen:

 

Pictures Publishers

Landgoed Kraaiveld

Jan Spieringweg 4

4285 WN Woudrichem

www.picturespublishers.nl

Imkerij De Linde

Pastoor Smitsstraat 27

5491 XL Sint-Oedenrode

06-20372232

Imkerij De Linde

 

 

 

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter