Lezing over het thema “De Bodem van Elde en Sint-Oedenrode"

28-05-2013 20:00h

De Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) viert dit jaar haar tweede lustrum. Ter gelegenheid hiervan organiseert RCE onder andere een aantal lezingen.

De viering van dit lustrum begint op dinsdagavond 28 mei aanstaande. Op die avond houdt de heer drs. Henk Buijks, regionaal historicus van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) te ’s-Hertogenbosch, een interessante inleiding over het thema “De Bodem van Elde en Sint-Oedenrode”.

Ook wordt de website van RCE officieel in gebruik genomen en zal het verdere lustrumprogramma 2013 van RCE die avond bekend worden gemaakt.

 

De naam Bodem van Elde is afkomstig van het buurtschap Elde dat zich ten westen van Schijndel bevindt. Het is een uitgestrekt gebied bestaande uit landbouwgronden en bossen gelegen tussen de plaatsen Sint-Oedenrode, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Boxtel. Het dorp Olland heeft deel uitgemaakt van dit (rechts-)gebied. Vanwege de lemige ondergrond was dit gebied moeilijk te ontginnen. Omstreeks 1800 bestond het nog grotendeels uit zogenaamde ‘woeste gronden’. Op 11 juni 1314 gaf Hertog Jan III van Brabant het gebruiksrecht van dit gebied uit aan de inwoners van alle vier de omringende dorpen: Sint-Oedenrode, Schijndel, Gemonde (Sint-Michielsgestel) en Boxtel. De begrenzingen werden vastgesteld en grenspalen geplaatst. Helaas zijn de oudste kaarten (1650 en 1757) van dit gebied verloren gegaan bij de brand van het gemeentehuis van Schijndel op 28 september 1944. Om conflicten te vermijden werden er per dorp 2 gezworenen benoemd. Deze gezworenen stelden regels op ten aanzien van het gebruik van de gronden, ook wel keuren genoemd. Het betrof onder meer begrazing, turfsteken, het steken van heideplaggen en het maaien van gras. In 1802 hield de Bodem van Elde op te bestaan en werden de gronden verdeeld onder de gemeenten Sint-Oedenrode, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Boxtel.

 Historicus Henk Buijks zal ingaan op de geschiedenis en de betekenis van de bijzondere juridische status die dit gebied vele eeuwen heeft gekend. Uiteraard zal hij zijn verhaal toespitsen op Sint-Oedenrode, en meer in het bijzonder het dorp Olland.

 

Noot voor de redactie:

Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij Henk Prins, voorzitter RCE, telefoon 0413-476248 of 06-33675333.



Locatie
Locatie: de Knoptorenkerk te Eerschot (ontvangst van 19.30 tot 20.00 uur en opening van de avond om 20.00 uur).

Kosten
De toegang is gratis.
Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2025 Stichting Kartuizerklooster
Filter