Laatste hands-on workshop Perkament Maken

06-10-2012 10:00h - 16:00h

Deze hands-on workshop is bedoeld voor mensen die zelf willen ervaren wat ambachtelijk perkament maken inhoudt, bijvoorbeeld vanuit belangstelling voor het duurzaam ecologisch verwerken van de dierlijke huid, of vanuit belangstelling voor het oude ambacht in algemene zin.

Maar speciaal ook voor mensen en organisaties die er aan denken het perkament maken verder te willen inpassen in hun eigen (re)creatieve activiteiten, biedt de workshop een unieke kans om te leren wat het project "Van Zeldzaam Schaap naar Waardevol Perkament" hun kan bieden.

Een willekeurige greep uit de doelgroep: kunstenaars, re-enactors, vrijwilligers/werkers bij schaapskooien, bij musea, bij creatieve centra, bij grafische opleidingen, boekbinders, restaurateurs, kalligrafisten, etc. Allen die iets willen met perkament.

 

Tijdens de workshop maak je kennis met de ambachtelijke vaardigheid van het perkament maken: je gaat zelf een huid, in een aantal stappen, tot een vel perkament bewerken. Er komt dus wel wat geklieder en nattigheid bij kijken, maar voor handschoenen en schorten wordt gezorgd. Laarzen of gelijksoortig schoeisel meebrengen is wel een aanrader!

 

Verder met perkament

Omdat het project eind dit jaar afloopt is dit waarschijnlijk helaas de laatste publieke hands-on workshop die we organiseren. Maar niet getreurd want de ambitie van de workshop is om je als bagage, niet alleen kundigheid maar vooral ook inspiratie mee te geven om straks ook op het "thuisfront" samen met medebelangstellenden, (re)creatief aan de slag te gaan met van alles rondom het perkament maken, perkament gebruiken en de gemaakte producten ervan demonstreren of zelfs verkopen. Het laatste half jaar is er, als een van de speerpunten van het project, dan ook al hard gewerkt aan het stimuleren en lanceren van zulke "plekken" waar groepen geïnteresseerden zich hobbymatig, recreatief met het hele scala van activiteiten rondom perkament bezighouden.

 

Inmiddels zijn er al een drietal van zulke "Perkament Activiteit Kennis Kunde en Trainings" (PAKKeT) -plekken, van start gegaan. Opgezet en ondersteund met kennis, kunde, materialen en trainingen vanuit het project, zien de PAKKetplekken Schaapskooi Schijndel en Herders van Balloo u al graag als actieve liefhebber de "perkament draad" bij hun oppakken. Ook op de Veluwe staat er een PAKKetplek in de startblokken zodat perkament enthousiastelingen uit midden Nederland ook in de buurt terecht kunnen.

Verder kunt u, vanaf ca. half oktober, voor perkament vragen, perkament kennis en contacten met medebelangstellenden, ten alle tijden terecht bij de perkamentcommunity op perkamentplein.nl

 

Programma van de dag

10:00   Registratie en ontvangst met koffie en thee

10:30   Introductie Project en Perkament

           Eerste fase perkament maken

13:00   Lunch*)

14:00   Vervolg perkament maken

15:00   Koffie/thee

15:30   Afronding perkament maken

16:00   Afsluiting met Chartreuze borreltje en Eerds Lamshapje           

 

*) Voor een eenvoudige lunch en koffie en thee wordt gezorgd, zie kosten en aanmelden.

 

Mensen die geïnteresseerd zijn in het proces maar niet een hele dag aan de workshop willen deelnemen, kunnen ook langskomen om te kijken (vrije toegang voor publiek).Doelgroep
Een willekeurige greep uit de doelgroep: kunstenaars, re-enactors, vrijwilligers/werkers bij schaapskooien, bij musea, bij creatieve centra, bij grafische opleidingen, boekbinders, restaurateurs, kalligrafisten, etc. Allen die iets willen met perkament.

Locatie
Perkamentwerkplaats Schaapskudde Eerde
Corridor 14A - 5466 RC te Eerde (bij Veghel)
Openbaar vervoer: bushalte Corridor, Veghel en ca. 500m lopen.
Lokaal contact persoon:
Erica van de Stadt M: +31 (0)6 53459068

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wel € 7,50 voor de lunch.

De workshop is kosteloos. Dit KAN vanwege het kader van het project, dat is gefinancierd uit subsidies. Het aantal deelnemers is echter beperkt (max 20), dus als je onverhoopt niet aanwezig kunt zijn, graag zsm doorgeven aan Femke Loos, zodat we eventueel een ander kunnen plaatsen.

Aanmelden
Aanmelden voor de workshop kan door contact op te nemen met Femke Loos,
Loos Projectmanagement, Organisatie & Advies, tel: 073 – 5519737 / 06 - 10509675,
e-mail: femke@loosprojectmanagement.nl, web: Loos Projectmanagement

In verband met de organisatie, vragen wij u dit uiterlijk 1 oktober 2012 te doen.

Informatie
Voor inhoudelijke vragen kan contact worden opgenomen met Erica van de Stadt, Voorzitter Stichting Schaapskudde Eerde, tel: 06-53459068, e-mail: erica@schaapskudde-eerde.nl, web: Schaapskudde Eerde en Perkamentplein
Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2023 Stichting Kartuizerklooster
Filter