Aantekening van professor Kluit (1735-1807), hoogleraar geschiedenis in Leiden vanaf 1779:

Kluit heeft op het eind van de achttiende eeuw in het archief van de Staten-Generaal in Den Haag de overeenkomst gezien tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de kartuizers in Antwerpen.

Dit contract dateert van 1658 en gaat over hun goederen in de Meierij. Hij vraagt zich af of dit geen reden kan zijn, nu het klooster te Antwerpen in 1783 opgeheven is, de documenten hiervan op te eisen.

Hij weet als ooggetuige ‘dat er te Antwerpen in dat Carthuiserklooster voor weinig jaaren op een aparte en geheimen zolder, daar niemant ooit op kwam of komen kon dan met permissie van den prioor met een ladder in de kamer of gewoon vertrek van den prioor, dat aldaar, zegge ik, te vinden waren vier koffers met registers en veel oude origineele brieven van de hertogen van Gelderland, graven van Holland enz. en duisenden van pachtbrieven enz. van goederen en landerijen, bijsonder ook relatief tot Vucht. Bij ’t sloopen van dit Carthuiserklooster [te Antwerpen] zijn er wegens Zijn Majesteit [de keizer van Oostenrijk] commissarissen in dien boedel gesteld. Doch verzoek hierin mijn naam niet te noemen.’

Dit is de oudste vermelding van de bergplaats van het archief. Inmiddels is wat resteert van het archief via het aartsbisdom Mechelen/Brussel en het Archief van het bisdom Den Bosch terecht gekomen in het depot van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. Daar is het sinds 1 oktober 2011 via een inventaris toegankelijk. Ga om de inventaris te raadplegen naar de archieven op de website van het BHIC, en ga naar Uitgebreid Zoeken en voer als Toegangscode 245 in.


Notarissignet: handtekening van notaris in de Middeleeuwen

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter