Scheurbieren op de Scheurenhoeve in Biezenmortel

Een van de hoeven van de kartuizers lag in Biezenmortel aan het Hooghout. Biezenmortel viel toen onder Udenhout. Het klooster kreeg deze goederen in 1508 overgedragen van Antoon, zoon van Willem Hinckart. Ze bestond uit huizen, akker-, beemd- en broekland en met hout begroeide heidevelden. In ruil ervoor stond het klooster goederen in het Gelderse Alphen aan hem af.

De eerste pachter onder de kartuizers was Jan Boen. In de zeventiende eeuw boerden de gebroeders Neel (Cornelis) en Gijb (Gijsbertus) op deze boerderij. Ze waren zonen van Peter van Hulst, maar werden vaak aangeduid met de naam Scheurbier of Scheurbieren.

Bij de verkoop van hun goederen in de Meierij in 1658-1659 verkochten de kartuizers deze hoeve aan Wouter Eelkens. Daarmee werd hij eigenaar van ‘een zeer schone en welgelegen hoeve land’, die bestond uit twee woonhuizen, schuren en toebehoren met een aantal landerijen, waarvan er enkele aan en vlakbij de woonhuizen lagen, aan de ‘Gestelsestraet’. Verder hoorden er gronden in Helvoirt bij en enkele kampen in de Polder van Den Ham bij Deuteren en in de daaraan grenzende Rijskampen. In de achttiende eeuw werd de hoeve Scheurenhoeve genoemd. Is deze naam ontleend aan de broertjes Scheurbier of kent iemand een andere verklaring?

Op de kadasterkaart van kort voor 1832, volgens opmeting van T. Lemire, landmeter en kasteelheer van het Udenhoutse slotje de Strijdhoef, zijn ter plaatse van de ‘Scheure Hoef’ drie grote gebouwen getekend. De twee boerderijen bestonden toen nog. Op dit moment bestaat de Scheurenhoeve nog slechts uit één woning, een fraai gerestaureerde achttiende-eeuwse langgevelboerderij aan de Gijzelsestraat 22 in Biezenmortel, gemeente Haaren.
Zie ook: Brabants Mooiste Boerderij.

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter