Geweldpleger actief in vught

Vught 1527  -Van onze lokale correspondent-

 

Het Vughtse kartuizerklooster werd onlangs opgeschrikt door een gewelddadige inval. Hoewel er niets buitgemaakt werd, bezorgde het incident danige beroering in de doorgaans zo rustige gemeenschap.

 

Laat in de middag werd er aangeklopt bij het klooster in de Taalstraat in Vught. De portier, lekenbroeder Hendrik, verwachtte geen bezoek meer maar ontgrendelde toch volgens de regels van de gastvrijheid van zijn orde de zware eikenhouten poort.

Het gebeurde wel vaker dat vreemdelingen op weg naar de stad om een stuk brood of wat drinken vroegen om het laatste stukje nog te kunnen afleggen. Ze moeten dan wel vlug zijn want stipt om zes uur sluit de portier van de Vughterpoort zijn deuren. De oude lekenbroeder koesterde daarom geen argwaan.

 

 
Kasteel Maurick of het Heijmshuis, woning van de hoogschout.

 

Het bezoek aan de kloosterpoort bestond uit enkele mannen die, zoals de portier al verwacht had, hem eten en drinken vroegen. Dienstvaardig liep de portier naar zijn post voor een paar stukken brood en enkele kannen bier. De mannen werkten het aangebodene snel naar binnen.

 

Blijkbaar was deze gulheid onvoldoende, want op luide toon eisten ze meer. De portier weigerde. De mannen dropen af, maar een van hen, de 38-jarige Lambrecht van N, keerde zich om en wist het klooster binnen te komen door de portier zonder pardon neer te slaan.

N. drong verder het klooster binnen en verschafte zich toegang tot een van de cellen die zich voorbij de kerk bevonden, in het achterste deel van het convent aan de grote pandgang. Als een razende sneed hij een monnikskap die daar hing in stukken. Een monnik die hem wilde tegenhouden liep ernstige verwondingen op toen N. hem met een hellebaard te lijf ging. Twee andere monniken die op het lawaai waren afgekomen, moesten ijlings veiligheid zoeken door de kloostergracht over te zwemmen.

 

Andere monniken hadden intussen de sterke arm op de hoogte gebracht. Hoogschout Arnt Heym kon snel ter plaatse zijn. Vanuit zijn woning, kasteel Maurick, stond hij in luttele tellen in het klooster. Zijn mannen rekende N. moeiteloos in en voerden hem gevankelijk af naar Den Bosch.

Daar werd hij in de Gevangenpoort bij de markt door de beul stevig aan de tand gevoeld. Al snel bekende de onverlaat zijn misdaden in het klooster. En daarbij bleef het niet. Hij bleek ook diverse diefstallen op zijn kerfstok te hebben, onder meer uit de kerken van Uitwijk en Almkerk. Met zijn aanhouding konden de gerechtsdienaren een reeks van inbraken, ook in onze regio, oplossen. Het in deze zaken gebruikelijke snelrecht zorgde met zijn bekentenis voor een probleemloze veroordeling. Het zwaard heeft inmiddels zijn werk gedaan.

 

Vrij naar een post uit de rekeningen van de hoogschout van Stad en Meierij van ’s-Hertogenbosch, vermeld door Henk Beijers in henkbeijersarchiefcollectie.nl.

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
┬ę 2023 Stichting Kartuizerklooster
Filter