Stadse Schapen in het BHIC

Deze herder kan het zo te zien prima vinden met moeder schaap en haar lammetjes (1953, Erp)

 

Een foto die zo in het maandblad van Natuurmonumenten had kunnen staan. Zo’n 50 tot 70 jaar geleden kwam je ze vaak tegen, schepers en schapen, ook in de omgeving van een dorp als Erp. Toch begint dit beeld weer terug te komen ook in Brabantse steden.

 

Steeds vaker bestellen gemeenten – ook grotere steden – een kudde schapen om groenstroken en parken bij te houden. Het is goed voor de natuur en soms zelfs beter en goedkoper dan klassiek met machines maaien.

 

Dit voorjaar deed de gemeente Oss met twee parken 'De Strepen' en 'Bergse Hoeve' mee aan een proef. Ook in Uden op de dijk lopen weer schapen. Er is écht sprake van een herontdekking van schaapskuddes in het (Brabantse) landschapsbeheer.

 

Gemeenten krijgen dan zo’n drie à vier keer per jaar bezoek van een kudde. De ongeveer 250 schapen (afhankelijk van de grootte van het gebied) grazen zo’n dag of vijf achter elkaar in die gemeente. De herder stuurt en begeleidt zijn kudde overdag en ’s nachts staat deze op een weilandje in de buurt. Schapen blijken nog een ander voordeel te hebben, ze kunnen komen op plekken waar grote maaimachines niet bij kunnen. Bovendien glijden deze machines bij regenachtig weer regelmatig de berm af. En dat probleem heb je bij schapen natuurlijk niet…;-)

 

Oké, sommige mensen hebben er een beetje moeite mee dat de schapen van de gemeente wel mogen poepen (en honden niet). Daar is een oplossing voor bedacht: alle wandelpaden en speeltoestellen worden altijd goed na geveegd.

 

En zeg nou zelf, wát een nostalgisch plaatje levert zo’n kudde schapen op!

 

In het BHIC liep op 1 oktober 2011, tijdens het evenement "Van schaap tot oorkonde" trouwens ook een kleine kudde schapen rond.

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter