Voormalig kartuizerklooster Valldemossa (Mallorca)

Aangenaam verrast was ik toen ik samen met mijn vrouw deze zomer (2013) een bezoek bracht aan het voormalige kartuizerklooster Valldemossa op het Spaanse eiland Mallorca. Op een overzichtskaart waar Europese Kartuizerkloosters hebben gestaan, ontwaarde ik de naam ‘Oland’, het dorp waar ik woon en dat aan het begin stond van de kartuizergeschiedenis in het land van de Dommel.

Het bezoek aan dit voormalige klooster maakte een grote indruk op mij, niet alleen vanwege de prachtige ligging en het wonderschone landschap, maar ook omdat het nog authenticiteit uitstraalt: de oude apotheek, de cel van de prior, vele boeken, kaarten en prenten…

Indrukwekkend dat zovele jaren na het sluiten van het klooster(1835; ten gevolge van de seculariseringswetgeving) en ondanks dat het gehele klooster is geprivatiseerd, er nog zoveel bewaard is gebleven.

De oude, begin 18e eeuw gestichte apotheek herbergt een enorme verzameling van gereedschappen, keramiek, flessen, retorten, te veel om op te noemen, te bewonderen onder het schilderij van de heilige artsen Cosme en Damián. George Sand schreef in haar boek “Een winter op Mallorca” (1838/1839) over deze apotheek.

De cel van de prior is ook zeer de moeite van een bezoek waard. Je komt binnen via de privékapel van de prior met vele afbeeldingen van de heilige Catalina Tomás (afkomstig uit Valldemossa). En dan sta je even daarna in de bibliotheek van de kartuizers, de plaats waar ze een keer per week een half uur met elkaar mochten praten volgens de regels van de orde. Ook hier raakte ik onder de indruk van de verzameling incunabelen, boeken over onder andere astronomie, Koninklijke brieven, manuscripten, kaarten enz.

En dat alles heeft Frederic Chopin in de winter van 1838 en 1839 ook al kunnen bewonderen. Immers woonde hij met George Sand daar in een van de verlaten cellen van dit klooster. Zijn zwakke gezondheid bracht hem naar dit zonovergoten eiland.

 

Valldemossa en omgeving, een cultuurhistorische plaats en regio om niet te vergeten!

 

Henk Prins

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter