Gheerlaer – Oudste naam voor Geelders

"Het gebied De Geelders ontleent zijn naam aan een deelgebied, het goed Gheerlaer. De oudste vermelding van deze naam dateert uit 1386. Het achtervoegstel ‘laer’ duidt op een ontginning in een bosrijk gebied. Geer zou ontleend zijn aan de persoonsnaam Geerling. Gheerlaer betekent dan de ontginning van Geerling van den Bossche.

De ontginningen in De Geelders ten noorden van de Hoogstraat (nu Savendonksestraat-Hoogstraat) hadden de vorm van kampen. Een gebied van een tiental hectare werd met een wal omgeven. Aan de kant van de “wildernis”, het niet ontgonnen terrein, liep deze wal niet recht maar had een gebogen vorm. Dat is nu nog steeds te zien in het veld.

Bijzonder aan de kampen in de Geelders is dat ze vooral werden gebruikt voor de productie van hout en tevens voor akkerbouw of weidegang (koekampen). Ze lagen te laag voor bewoning. Er stonden dan ook geen boerderijen in deze kampen.

Ook de kartuizers van het klooster Sint-Sophia van Constantinopel in Vught gebruikten de wallen en de kampen voor houtproductie. De boskampen zijn aangelegd door rijke burgers, zoals Geerling van den Bossche, en door instellingen zoals het Groot Ziekengasthuis in ’s-Hertogenbosch."

 

Tekst van informatiebord bij toponiemenbank Gheerlaer naast de Schutskooi te Liempde.

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter