Landschapsbanken maken geschiedenis zichtbaar in het landschap

13 november 2012

De Stichting Brabantse Bronnen gaat met financiële steun van de provincie Noord-Brabant, Streekraad Het Groene Woud, Stichting DELA fonds en het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, geschiedenis zichtbaar maken in het landschap. Zij doet dat door negen banken te plaatsen rondom Liempde en Schijndel die voorzien zijn van een lokaal toponiem.

 

‘Wij vinden het belangrijk mensen te verbinden met hun verleden. Door op de banken een oude lokale naam te zetten en een bordje met uitleg erbij te plaatsen ervaren passanten iets van de gelaagdheid van het landschap. Ze lezen hoe al zes eeuwen geleden mensen een naam hadden voor die plek of een boerderij in de buurt’, zegt prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld, voorzitter van de stichting.

 

Dankzij onderzoek van dr. Geertrui Van Synghel en van de lokale vorser Henk Beijers konden de oude plaatsnamen uit documenten worden opgediept.

Met hulp van de plaatselijke heemkundekringen werden de plekken geselecteerd. Volgens Ger van den Oetelaar, bestuurslid van de Stichting Brabantse Bronnen, is die betrokkenheid essentieel: ‘Met onze stichting willen we historische bronnen en kennis ontsluiten voor een breed publiek. Wij vinden dat die gebruikt moeten worden voor innovatie in onze plaatselijke economie en de ontwikkeling van ons landschap. Door het plaatsen van de banken maken wij geschiedenis zichtbaar in het landschap.’

 

Er komen vijf banken in Schijndel en vier in Liempde.

 

Op 7 december om 14.30 u onthult de heer W. Thuis, voorzitter van Raad van Toewijzing Stichting DELA Fonds, samen met wethouder Bart Claassen, de bank genaamd ‘Lutteleijnde" in Schijndel.

Op 14 december om 14.30 u volgt de bank met de naam ‘Lyemderwaut’ in Liempde, die wordt onthuld door de heer M. Meijs, secretaris het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, samen met Peter van de Wiel, wethouder van Boxtel.

In Liempde wordt het programma verrijkt met Liempdse kinderen, waaronder een aantal in historische kledij. Na afloop van de onthulling volgt een binnenprogramma, waarbij iedereen van harte welkom is. Zie ook onze Agenda voor meer informatie.

 

Meer informatie: Arnoud-Jan Bijsterveld, a.j.a.bijsterveld@uvt.nl, tel. 013-5821905; Geertrui Van Synghel, geertrui.vansynghel@home.nl, tel. 073-5516647.

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter