Nieuws over Boxtelse Kartuizerhoeve

15 april 2017

In 2016 verscheen het boek “Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel en de roeping van de Kartuizers Peijnenburg en Pijnenburg”. Dit boek, geschreven door Ger van den Oetelaar, werd gepubliceerd in samenwerking tussen Heemkunde Boxtel, Stichting de Brabants Boerderij (SdBB) en Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel.

 

De in 2013 door brand verwoeste hoeve aan de Goorestraat werd door John van Lierop bouwhistorisch onderzocht. Dit onderzoek was behalve op het archeologisch onderzoek ook gebaseerd op de restanten van de hoeve, archieffoto’s en foto’s van tijdens en na de brand.

Ondanks dat Dik Bol (Heemkunde Boxtel) in 2013 een aantal restanten van balken van het houtskelet had veilig gesteld werd het niet mogelijk geacht om deze te onderwerpen aan een dateringsonderzoek.

 

Onlangs zijn de houtresten via SdBB toch door de firma Pressler dendochronologisch onderzocht. Dat onderzoek heeft enkele betrouwbare resultaten opgeleverd. De eerste datering betreft het jaar 1564, de hoeve is waarschijnlijk in dat jaar gebouwd. Te verwachten is dat deze hoeve een oudere verving. Destijds was de kartuizerhoeve in handen van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel en de hoeve werd vanaf ca. 1564 gepacht door de Boxtelaar Goyaert Laureysen, die wellicht mede het initiatief heeft genomen voor de bouw van de boerderij.

 

De tweede datering betreft het jaar 1775, waarbij volgens het bouwhistorisch onderzoek het woonhuis een grotere verbouwing onderging. Het woonhuis kan daarbij sterk vernieuwd zijn en ook een uitbreiding van het bedrijfsgedeelte kan plaatsgevonden hebben. Andries Janssen van de Ven was toen eigenaar van de kartuizerhoeve en Jan van den Nieuwenhuizen de pachter.

 

De drie stichtingen zijn erg blij met deze dateringen. De in het boek “Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel en de roeping van de Kartuizers Peijnenburg en Pijnenburg” weergegeven bouwjaren door John van Lierop worden door dit onderzoek bevestigd. Het boek is nog steeds via uitgever Pictures Publishers verkrijgbaar.

 

Voor meer informatie en illustraties:

 

Dick Bol

Voorzitter Heemkunde Boxtel

0411-616763

 John van Lierop

SdBB; John van Lierop architectuur | bouwhistorie | restauratie; 06-54697524

Ger van den Oetelaar

SKSSvC; 06-20447518 | vandenoetelaar@wxs.nl

 

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter