Nieuwe boekuitgave over Meierijs kartuizerklooster bij Den Bosch

31 augustus 2017

Op 30 augustus is het boek Domus prope Buscumducis. Bronnen voor de geschiedenis van het kartuizerklooster bij ‘s-Hertogenbosch (1466-1641) gepresenteerd in het voormalige kartuizerklooster (nu Instituut voor Tropische Geneeskunde) in de Rochusstraat te Antwerpen.

Het kartuizerklooster in de Meierij van 's-Hertogenbosch werd in 1466 vanuit het klooster in Roermond gesticht. In dat jaar betrok de beroemde kartuizer Dionysius van Rijkel met enkele metgezellen een kloostertje in Olland bij Sint-Oedenrode. Na ruim een jaar verhuisde de gemeenschap al naar Den Dungen bij 's-Hertogenbosch. In 1472 vestigde ze zich definitief in het nabijgelegen Vught. Daar woonden de kloosterlingen totdat het geweld van de Beeldenstorm hen daar in 1566 verdreef. Na een zwerftocht door de Meierij en een verblijf van bijna twintig jaar in 's-Hertogenbosch, werden de laatste kloosterlingen vanaf 1625 opgenomen in het nieuwe kartuizerklooster in Antwerpen, dat hun erfgenaam werd.

Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel uit de Meierij en de Vlaamse organisatie vzw Cartusiana hebben vanaf 2012 al een aantal uitgaven over dit klooster gepubliceerd. De bundel die nu verschenen is bevat de volgende onderdelen over dit klooster: een overzicht over de historische en economische ontwikkelingen; de vertaling van de kloosterkroniek, geschreven door de kartuizer Gerardus Eligii; tekst en vertaling van zijn levensverhaal of vita; het kalendarium van het klooster met daarin de namen van de overledenen voor wie de kartuizers ieder jaar baden; en ten slotte een demografische studie en een prosopografisch overzicht van alle kloosterbewoners.

Het eerste exemplaar is door de eindredacteur Jan Sanders (Sinte Sophia) en Tom Gaens (voorzitter van Cartusiana, tevens mede-auteur) overhandigd aan de Belgische kartuizervorser van het eerste uur Jan De Grauwe. Deze uitgave is verschenen bij uitgeverij Peeters in Leuven (serie Studia Cartusiana 5) en heeft tot stand kunnen komen via een bijdrage van Streekfonds Het Groene Woud.

Overhandiging eerste exemplaar. Vlnr Jan Sanders, Jan de Grauwe Tom Gaens (foto Anny Sanders)

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter