Vlechtheg langs ’t Coot

25 maart 2019

Op 23 maart 2019 werd bij 't Coot in Liempde een kartuizervlechtstijl-evenement gehouden. Individuele heggenvlechters en teams uit geheel Noord-Brabant hebben deze kartuizervlechtheg onder leiding van Marius Grutters gevlochten.


Het startschot voor de deze kartuizervlechtdag werd gegeven door wethouder Peter van de Wiel (Boxtel) en Jan Sanders (Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel) als ontdekker van de methodiek.

Jan Sanders heeft in 2010 een methodiek van heggenvlechten/heggenleggen (in Kasteren) ontdekt (‘croken ende te samen bynden omme den vrede daermede te onderhouden datter gheen beesten int schot en komen’ = breken/knakken en samenbinden om de omheining daarmee te onderhouden zodat er geen runderen in het jonge schot komen). Hij trof dit aan in 16-eeuwse documenten van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel.

Het Landschapsfonds van Het Groene Woud zorgde voor financiering van een vlechtheggenproject waardoor vele tientallen een opleiding in het heggenvlechten kregen.

Op 21 maart 2012 heeft Natuurwerkgroep Liempde in samenwerking met Staatsbosbeheer het initiatief genomen om via de boomfeestdag, door Ollandse én Liempdse kinderen, een kartuizervlechtheg te planten op deze locatie die in 2019 zijn huidige vorm kreeg.

Foto: Ruud van Nooijen

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter