Kartuizer heggenvlechtdag op 15 februari 2020

15 februari 2020

Op 15 februari 2020 is bij het Groot Duijfhuis op Kasteren (Liempde), een heggenvlechtdag in kartuizervlechtstijl gehouden. Individuele heggenvlechters en teams konden zich voor dit evenement aanmelden.

Het startschot werd gegeven door Joseph Vos (voorzitter Brabants Landschap). Het evenement werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en was erg succesvol. Tussen 9.00 en 14.00 uur was iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij de heggenvlechters. Tevens was het infopunt in het Groot Duijfhuis geopend.

Jan Sanders heeft in 2010 een methodiek van heggenvlechten/heggenleggen ontdekt in Kasteren. Hij trof dit aan in 16-eeuwse documenten van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel (‘croken ende te samen bynden omme den vrede daermede te onderhouden datter gheen beesten int schot en komen’ = breken/knakken en samenbinden om de omheining daarmee te onderhouden zodat er geen runderen in het jonge schot komen).

In 2013 namen Natuurwerkgroep Liempde en Brabants Landschap het initiatief om een kartuizervlechtheg te planten bij kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis. Kinderen uit Liempde hebben deze heg tijdens de Boomfeestdag geplant. De kartuizerheg (ongeveer 120 meter) is inmiddels zeven jaar oud. Daarom was het nu tijd om de afspraak uit 2013 na te komen en deze heg te ‘leggen’, zoals het vlechten ook wel wordt genoemd.

Heggenvlechten
In 2011 heeft Stichting Streekrekening Het Groene Woud (nu Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud) geld beschikbaar gesteld voor promotie van de aanleg en het onderhoud van vlechtheggen. Stichting de Brabantse Boerderij & Het Roois Landschap hebben deze klus op zich genomen en hebben onder meer cursussen georganiseerd waaraan 80 cursisten hebben deelgenomen. De cursisten hebben afgesproken dat ze zich actief zullen inzetten voor het aanplanten en onderhouden van vlechtheggen in Het Groene Woud. Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel heeft opdracht gegeven aan Marius Grutters om een instructieboekje over de kartuizer vlechtstijl te maken. Op de heggenvlechtdag kregen de deelnemers eerst uitleg over de kartuizer vlechtstijl. Daarna gingen ze aan de slag om de heg te vlechten.

Foto: Ruud van Nooijen.

Deze heggenvlechtdag is georganiseerd door Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel en Stichting de Brabantse Boerderij, samen met Natuurwerkgroep Liempde, Marius Grutters - expert in het Maasheggenvlechten en Brabants Landschap.


Het instructieboekje “De kartuizer Vlechtstijl” door Marius Grutters is te koop voor € 10,- inclusief verzenden. Vraag het aan via info@kartuizerklooster.nl of download het hier (pdf).

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
┬ę 2023 Stichting Kartuizerklooster
Filter