Restauratie kippenhok Liempde

16 juli 2023

Op de locatie Maai in de buurtschap Kasteren in Liempde stond een typisch wederopbouw kippenhok-model dat tijdens de vijftiger jaren van de vorige eeuw gebouwd is door de vader van de huidige eigenaars Kees en Simonia van de Meijden. Het bedrijf Vermeulen uit Mill heeft het destijds geplaatst. Het kippenhok was in erg slechte staat en diende gerestaureerd te worden. De eigenaren hebben dat met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud en adviezen en ondersteuning van Stichting de Brabantse Boerderij (Joop Steenbakkers) gerestaureerd.

 

 

In de jaren vijftig werden als wederopbouw op veel plaatsen in Nationaal Landschap Het Groene Woud gestandaardiseerde typisch herkenbare kippenhokken op de markt gebracht voor circa 100 kippen. Deze kippenhokken uit de wederopbouwperiode zijn voor 99% verdwenen en vervangen door grote stallen. Samen met andere gebouwde elementen als waterputten en bijgebouwen in de vorm van bakhuizen en Vlaamse schuren, vormen deze kippenhokken samen met het hoofdgebouw van boerderij/woonhuis de afleesbare landbouwgeschiedenis van het boerenbedrijf in de vorige eeuw. Ze zijn onderdeel van de wederopbouw en de agrarische geschiedenis. In de landschapsbiografie van Nationaal Landschap Het Groene Woud is het van belang dat een aantal van deze typische gevormde gebouwtjes uit de wederopbouwperiode in het landschap aanwezig blijven. Dit project heeft er voor gezorgd dat een van de laatste kippenhokken, op de rand van het Dommeldal - in het meest kenmerkende landschap van Nationaal Landschap Het Groene Woud - gerestaureerd is. Het kippenhok ligt momenteel direct aan veelgebruikte wandel- en fietsroutes van het gebied. Het gerestaureerde kippenhok is nu in gebruik als dierenverblijf o.a. voor kippen.


Op de meeste boerenbedrijven waren kippen aanwezig voor zowel de eieren als de kippenbout. De kippen die gehouden werden waren hoofdzakelijk oude landrassen die al eeuwen in dit gebied voorkwamen. De aanwezige kippen scharrelden over het boerenerf en sliepen in de koestal boven op de hanenbalken. Toen na de Tweede wereldoorlog, in de wederopbouwperiode, e vraag naar eieren steeg en uit het buitenland nieuwe productierassen werden geïntroduceerd, werd door de landbouwvoorlichting aan de boeren kenbaar gemaakt dat kippen een goede huisvesting nodig hadden.


De landbouwvoorlichting in de wederopbouwperiode leerde boeren dat kippen veel zonlicht en een zindelijke omgeving nodig hadden. Bij droog weer moesten de kippen naar buiten kunnen en bij nat weer was nog enige overdekte scharrelruimte van groot belang. Bedrijven, waaronder ook het nu nog bestaande bedrijf Vermeulen uit Mill, brachten tijdens de wederopbouw gestandaardiseerde kenmerkende kippenhokken op de markt voor ca. 100 kippen. Vooral op de kleinere gemengde bedrijven werden veel van deze houten hokken geplaatst. De hokken hadden flinke ramen die bij voorkeur op het zuiden of zuidoosten gericht waren. Ze hadden over het algemeen een lessenaarsdak of zadeldak dat met pannen gedekt was en een flinke buitenren. Deze modelhokken beschikten ook over goede lesnesten en een goed nachtverblijf (roesten). Ze konden ook gemakkelijk schoongemaakt worden. Deze kenmerkende kippenhokken maken deel uit van ons culturele agrarische erfgoed. Daarom dienen we aandacht aan deze kippenhokken te besteden om ze voor het nageslacht te behouden.

De eigenaars hebben contact opgenomen met Joop Steenbakkers van Stichting de Brabantse Boerderij en gezamenlijk is een plan voor de restauratie gemaakt. Ook heeft Joop Steenbakkers geadviseerd tijdens de restauratie.


Contact
Joop Steenbakkers
Madeliefstraat 10
5482 MB Schijndel
jjm.steenbakkers@kpnmail.nl

tel. (073) 54 75 5 82 / (06) 41 79 88 22

Simonia en Kees van der Meijden
De Maai 9
5298 NT Liempde
simonia.meijden@gmail.com
tel. (06) 38 24 54 27

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
┬ę 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter