Historisch landschap en boerderijen in Sint-Oedenrode

25 februari 2024

De geschiedenis van boerenland en boerderijen is verbonden met de kwaliteiten van het landschap van Sint-Oedenrode en Het Groene Woud. Binnen Het Groene Woud is Sint-Oedenrode vanwege zijn  prominente rol in de middeleeuwse geschiedenis van groot belang.

In de geschiedenis van de boerderijen en het bijbehorende landschap is die belangrijke rol op vele manieren terug te vinden.

 

Typische insteek
Zo zijn over Boxtel-Liempde Schijndel en Veghel drie hoogwaardige boeken verschenen, waarbij de typische insteek van de streek tot uiting kwam: voor Schijndel was dat bijvoorbeeld de hopteelt.


Nu zijn de belangrijkste en mooiste boerderijen in Sint-Oedenrode aan de beurt voor een Roois boerderijboek. Voor dit boek is de insteek een historische beschrijving van de vele adellijke pachthoeven die in Sint-Oedenrode aanwezig waren en waar onder andere via Stichting Museum Henkenshage (van de adellijke familie De Girard De Mielet Van Coehoorn) nu ook extra mogelijkheden liggen.

Daarvoor gaat een werkgroep aan de slag, die bestaat uit Willie Damen (archiefonderzoek), Gijs van Aarle en Jan van der Aa interviewen de boerderij-eigenaren, Bert Vervoort maakt de foto’s en ook Jan van der Aa verzorgt de tekstredactie. Deze Rooienaren krijgen deskundige hulp van de mensen die eerder hebben meegewerkt aan de drie hoogkwalitatieve boerderijboeken van Boxtel-Liempde, Schijndel, en Veghel. Dit project krijgt steun van onder andere de gemeente Meierijstad, Brabants Heem en Het Groene Woud.

 

Verleden, toekomst en landschap
Met dit boerderijproject beschrijft de werkgroep niet alleen het verleden en het landschap maar ook wordt aan de toekomst gedacht. Daarnaast wil de groep met dit Rooise boerderijproject ook al die kennis meer actief verspreiden, opdat die gebruikt kan worden om de boerderijen in Sint-Oedenrode en Het Groene Woud nog beter te kunnen onderhouden en te restaureren, opdat de waarden van dit erfgoed ook voor de toekomst behouden blijven én waarbij het omliggende landschap niet vergeten wordt. Het gaat erom de plaatselijke overheden breder bewust te maken van het maatschappelijk belang. Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel en Stichting de Brabantse Boerderij, voor- boerderij, erf, land en erfgoed trekken samen op met Rooise specialisten.

De Rooise/Ollandse kartuizers hadden immers destijds veel belangrijke boerderijen die er nu voor een gedeelte nog zijn. De kartuizerstichting en de boerderijstichting hebben veel ervaring met het maken van hoogwaardige boeken.

 

Oproep
De Rooise werkgroep doet hierbij een oproep aan de Rooienaren om illustraties, familiefoto’s, documentatie of andere boerderijinformatie beschikbaar te stellen. U kunt dit melden via info@kartuizerklooster.nl

Rooise boerderijbewoners: familie Thomas Versantvoort (1861-1955), gehuwd met Allegonda
van Hoorn (1865-1943) (collectie Jo van der Kaaij)

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
© 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter