Publicatie Duijfhuis

Kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis op Kasteren te Liempde

(Liempde, 2012)

 

Kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis ligt aan de Dommel op Kasteren in Liempde. De vroegste gegevens van de kartuizerhoeve, die nu Het Groot Duijfhuis genoemd wordt, dateren al uit de veertiende eeuw. De hoeve heeft verschillende benamingen gehad: Ten Acker of Ten Ecker, De Grote Hoeve of Die Hoeve opt Water. Er is ook een, veel jonger, Klein Duijfhuis, een woning aan de Savendonksestraat onder Kasteren, gebouwd door de familie Van Rijckevorsel en nu eigendom van de Marggraff Stichting.

 

In 1458 verkochten de kinderen van Reinier van Vinkenschoot Het Groot Duijfhuis aan Ludolf van de Water, kanunnik in Den Bosch. Deze schonk het in 1471 aan het kartuizerklooster Sint-Sophia van Constantinopel, door hem een paar jaar tevoren vlakbij in Olland onder Sint-Oedenrode gesticht en op dat moment bezig met een verhuizing van Den Dungen naar Vught. Deze monniken verpachtten de hoeve. Twee eeuwen later, in 1659, verkochten ze Het Groot Duijfhuis aan Pieter Lus. De nieuwe eigenaar verbouwde de hoeve en zette er een grote duiventoren van drie verdiepingen hoog bij, voorzien van een leien dak en met rode stenen ingemetseld het jaartal 1661. Via enkele latere eigenaren kwam het geheel eerst in handen van de familie Van Rijckevorsel en in 1863 van de familie Schoenmakers. Deze laatste had het in bezit tot 1976.

 

Uit onderzoek blijkt dat de nu nog aanwezige Heerenkamer in 1523 gebouwd is. De Vlaamse schuur bij de hoeve is de oudste tot nu toe bekende Vlaamse schuur van Nederland: de kartuizers bouwden deze schuur in 1525.

Duiventorens behoren wellicht tot de meest bijzondere bijgebouwen die je bij een boerderij kunt verwachten. In Nederland zijn ze erg zeldzaam. De duiventoren bij Het Groot Duijfhuis is de meest bekende duiventoren in Het Groene Woud. Zoals alle agrarische bijgebouwen was ook de duiventoren een economisch functioneel gebouw. Het geheel werd in 1980 gerestaureerd. Sjef van den Braak is de bekendste pachter van Het Groot Duijfhuis.

De hoeve is nu eigendom van Stichting Brabants Landschap en maakt onderdeel uit van haar eigendommen in het Dommeldal.

 

Auteur:                Ger van den Oetelaar

Formaat e.d.:       liggend, 23.0 x 17.5 cm, geniet, 44 pag., geïllustreerd

Uitgever:             Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel

ISBN/EAN:           978-90-817530-2-9

Winkelprijs:         € 10,- 

 

Te bestellen via Duthmala en via Imkerij De Linde en de volgende adressen:

 

Imkerij De Linde

Pastoor Smitsstraat 27

5491 XL Sint-Oedenrode

06-20372232

Imkerij De Linde

Stichting De Brabantse Boerderij

debrabantseboerderij.nl

 

 

Adres
Stichting Kartuizerklooster
Kasterensestraat 15
5298 NV Liempde
tel: (0411) 63 20 43
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
┬ę 2024 Stichting Kartuizerklooster
Filter