|
Nieuws25 februari 2024 - De geschiedenis van boerenland en boerderijen is verbonden met de kwaliteiten van het landschap van Sint-Oedenrode en Het Groene Woud. Binnen Het Groene Woud is Sint-Oedenrode vanwege zijn prominente rol in de middeleeuwse geschiedenis van groot belang.
2 februari 2024 - Vrijdag 2 februari 2024 plantte Piet de Jongh een Kartuizerlindeboom bij de Kartuizerpoosplaats Het Hoefje in Olland.
31 oktober 2023 - Maandagmiddag 30 oktober ontving bestuurslid Piet de Jong uit handen van Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokaal 2023.
16 juli 2023 - Met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud en adviezen en ondersteuning van Stichting de Brabantse Boerderij (Joop Steenbakkers) is een wederopbouw-kippenhok in Kasteren (Liempde) gerestaureerd.
25 februari 2023 - Op 25 februari 2023 is er in Geertruidenberg weer een Kartuizervlechtheg gevlochten.
15 februari 2020 - Op 15 februari 2020 is bij het Groot Duijfhuis op Kasteren (Liempde), een heggenvlechtdag in kartuizervlechtstijl gehouden.
25 maart 2019 - Op 23 maart 2019 werd bij 't Coot in Liempde een kartuizervlechtstijl-evenement gehouden. Individuele heggenvlechters en teams uit geheel Noord-Brabant hebben deze kartuizervlechtheg onder leiding van Marius Grutters gevlochten.
29 januari 2019 - Op zondag 10 maart 2019 vinden de jaarlijkse Nederlandse kampioenschappen Maasheggenvlechten plaats in Oeffelt. Op zaterdag 23 maart wordt in de Geelders tussen Olland, Liempde en Boxtel een kartuizervlechtheg gevlochten. Is er een band tussen deze twee soorten heggen?
23 november 2018 - In 2018 is gestart met geofysisch onderzoek van de meest kansrijke locatie. Dit is het gebied ten zuiden van de Slophoosweg, in de buurt waar vroeger de Slophoos hoeve heeft gelegen.
13 februari 2018 - Bij het afscheid van Frans Hendrickx aan het Ruusbroecgenootschap, verscheen deze week een driedubbel nummer van Ons Geestelijk Erf, gewijd aan de ere-academisch bibliothecaris en geredigeerd door Tom Gaens, Kees Schepers en Thom Mertens.
31 augustus 2017 - Op 30 augustus is het boek 'Domus prope Buscumducis. Bronnen voor de geschiedenis van het kartuizerklooster bij ‘s-Hertogenbosch (1466-1641)' gepresenteerd in het voormalige kartuizerklooster (nu Instituut voor Tropische Geneeskunde) in de Rochusstraat te Antwerpen.
15 april 2017 - De in 2013 door brand verwoeste hoeve aan de Goorestraat werd door John van Lierop bouwhistorisch onderzocht. Dit onderzoek was behalve op het archeologisch onderzoek ook gebaseerd op de restanten van de hoeve, archieffoto’s en foto’s van tijdens en na de brand. Onlangs zijn de houtresten via Stichting De Brabantse Boerderij door de firma Pressler dendochronologisch onderzocht. Dat onderzoek heeft enkele betrouwbare resultaten opgeleverd.
4 maart 2017 - In het Tijdschrift voor Historische Geografie (2e jaargang 2017, nummer 1), schreven Ineke de Jongh en Bert Maes een artikel over Historische wallen in het Groene Woud - Archeologisch en bos-historisch onderzoek naar de middeleeuwse wal om Het Speet in De Geelders.
21 juni 2016 - De huidige boerderij De Bus aan de Busweg 3, blijkt in de jaren 1478 tot 1617 boerderij Hof Ter Heijde te zijn geweest van het kartuizerklooster uit Vught.
Tot deze ontdekking is het Esters Heem gekomen na onderzoek naar de geschiedenis van boerderij De Bus. 17 maart 2016 - Donderdagmiddag 17 maart vond, in een volle raadszaal in Boxtel, de presentatie plaats van het boek ‘Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel en de roeping van de Kartuizers Peijnenburg en Pijnenburg’. Eerste exemplaren van het boek werden aangeboden aan Henny Peijnenburg, Jan Peijnenburg en Riek Vermeltfoort-Peijnenburg. Zeer bijzonder was de presentatie van oud-kartuizer Jan Peijnenburg.
3 oktober 2015 - Op de vriendendag van de SZH, 3 oktober 2015, in Loenen, was er niet alleen speciale aandacht voor de functie van heideschapen in het natuurbeheer, maar ook voor hun functie als leveranciers van perkament. We konden kennismaken met dit mooie product en meemaken hoe het gemaakt wordt tijdens de workshop 'met huid en haar'.
4 september 2015 - De Kloosterhoeve dankt haar naam en haar bouwstijl aan het feit dat op deze historische plaats het eerste Kartuizerklooster van Holland is opgericht: Het Hollandse huys.
25 november 2014 - In samenwerking met Heemkundekring Boxtel, gemeente Boxtel en Stichting de Brabantse Boerderij, wordt onder leiding van de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel een project rondom de kartuizerhoeve aan de Goorestraat 1 in Boxtel uitgevoerd.
10 november 2014 - Begin 2015 wordt er een nieuw informatiebord geplaatst bij de Petruskapel in Olland.
26 mei 2014 - Onlangs is aan de Boxtelseweg in Olland, ter hoogte van Het Hoefje een bordje geplaatst om te verwijzen naar de Poosplaats.
25 april 2014 - Henk Prins, voorzitter van het Roois Cultureel Erfgoed, en bestuurslid van de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sohia van Constantinopel, is op 25 april 2014 Ridder geworden in de Orde van Oranje Nassau.
9 juni 2013 - Op zondag 9 juni bracht het bestuur van de stichting Kartuizerklooster een bezoek aan Roermond. Op het programma stonden een bezichtiging en rondleiding door mevrouw Muller van de Munsterkerk, een inleiding door dr. Peter Thissen en een rondleiding van dr. Krijn Pansters door het voormalig Kartuizerklooster Bethlehem.
13 maart 2013 - In Olland is vandaag weer een kunstwerk onthuld dat in het teken staat van de kartuizermonniken. Vlakbij de Petruskapel op de hoek van de Pastoor Smitsstraat, Boxtelseweg en Slophoosweg, prijkt sinds vanochtend een Kartuizer Koorbank.
11 maart 2013 - Het Vlechtheggenteam Rooi, bestaande uit Rooise deelnemers aan de cursus Vlechtheggen in Het Groene Woud is er zondag in geslaagd om de derde prijs te veroveren bij het 8e Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten.
16 november 2012 - In een prachtige ambiance, in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode, vond vrijdag 16 november de eindpresentatie van het kartuizerkloosterproject plaats. Maar liefst 170 mensen woonden de presentatie bij van een vijftal publicaties!
13 november 2012 - De Stichting Brabantse Bronnen gaat met financiële steun van de provincie Noord-Brabant, Streekraad Het Groene Woud, Stichting DELA fonds en het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, geschiedenis zichtbaar maken in het landschap. Zij doet dat door negen banken te plaatsen rondom Liempde en Schijndel die voorzien zijn van een lokaal toponiem.
20 september 2012 - Dom François-Marie Velut, prior van het kartuizerklooster van Portes in het Franse departement Ain, is tot nieuwe generale prior van de kartuizerorde gekozen. Dit werd op 20 september 2012 door de kartuizers van Marienau in Duitsland bekend gemaakt. Hij volgt dom Marcellin Theeuwes op die de orde gedurende vijftien jaar bestuurd heeft.
12 mei 2012 - In opdracht van de stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel heeft de bekende landkunstenares Pien Storm van Leeuwen uit Alphen-Chaam een bank en een dichtsteen ontworpen. Haar kunstwerk sluit heel nauw aan bij de eenvoud en het gedachtegoed van de kartuizermonniken.
Dit kunstwerk, geplaatst aan Het Hoefje in Olland, is onthuld op zaterdag 12 mei 2012 door de wethouder van de gemeente Sint-Oedenrode, ir. Jeanne C.M. Hendriks-van Kemenade, de oudste vrouwelijke inwoner van Olland, mevrouw P.J.W. (Nella) Versantvoort-Termeer (97) en de op één na oudste mannelijke inwoner van Olland, de heer Jaske Leenderts (88). 21 maart 2012 - Op woensdagmorgen 09.00 uur startte aan de Savendonkestraat in Liempde een bijzondere boomplantfeestdag. Door Ollandse en Liempdse kinderen werden struiken geplant die over enkele jaren omgezet worden in een echte kartuizervlechtheg.
De organisatie was in handen van de Natuurwerkgroep Liempde, die de Liempdse boomfeestdag voor de 23ste keer organiseerde. 18 maart 2012 - Op 18 maart 2012 is in Destelbergen, de woonplaats van de ere-voorzitter van VZW Cartusiana, Jan de Grauwe, het eerste deel van serie “Studia Cartusiana” ten doop gehouden.
18 maart 2012 - Jan de Grauwe, de ere-voorzitter van onze partner VZW Cartusiana heeft op 18 maart 2012 in het gemeentehuis van zijn woonplaats de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice gekregen.
15 januari 2012 - In een ambitieus project wordt een voor Nederland nieuw product ontwikkeld: Perkament van schapenhuiden als een nieuwe economische drager voor de instandhouding van zeldzame schapenrassen. In samenwerking tussen de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel en de Stichting Schaapskudde Eerde is een intensief ontwikkeltraject gestart.
23 oktober 2011 - Stichting Streekrekening Het Groene Woud gaat in het najaar van 2011 een project starten voor het stimuleren van de aanleg van vlechtheggen in Het Groene Woud.
1 oktober 2011 - Op 1 oktober 2011 is, tijdens de open dag van Stichting Brabantse Bronnen en van Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel op het Brabants Historisch Informatie Centrum te ’s-Hertogenbosch, de start gemaakt met het perkamentproject.
28 maart 2011 - Oproep aan natuurwerkgroepen om een project te organiseren om daarmee vlechtheggen /gelegde heggen te stimuleren in het Groene Woud.
19 januari 2011 - Tot nu toe ontbrak het onomstotelijk bewijs dat deze arbeidsintensieve vlechtheggen ook in deze omgeving aanwezig waren. Via onderzoek naar het kartuizerklooster is dit bewijs nu geleverd.
11 september 2010 - Op zaterdag 11 september 2010 is in de Boelaarshoeve in Olland het project "Kartuizerklooster onthult geheimen aan de Dommel" officieel van start gegaan met presentaties en de ondertekening van een aantal samenwerkingsovereenkomsten en contracten.
29 maart 2010 - Start uniek project ondersteund door Streekraad en Streekrekening Het Groene Woud.
|
|
||||||||||
|
|
|